Раздел Билатералносиметрични животни (BILATERALIA)

Плоските червеи са трипластни животни. При тях се обособяват трите зародични слоя екзодерма,ендодерма и мезодерма. Появата на мезодермата е важен скоко в еволюцията. Появата на мускулатурата води до по-добро придвижване. Движението вече е в опреде

2009-11-19 08:52:34
Плоските червеи са трипластни животни. При тях се обособяват трите зародични слоя екзодерма,ендодерма и мезодерма. Появата на мезодермата е важен скоко в еволюцията.

Появата на мускулатурата води до по-добро придвижване. Движението вече е в определена посока върху субстрата и се извършва чрез пълзене. С времето се образува глава- цефализация. Пълзенето води до обособяване на коремна и гръбна страна. Гръбната е за защита, с различни пигменти за маскиране, а коремната е без пигменти и служи за пълзенето.

Обособяват се две симетрични половини. Билатералната симетрия се обособява заради появата на мускулатурата.

Група Червеи  (VERMES)
                
Тип Плоски червеи ( PLathelminthes )


Плоските червеи имат мускулатура, билатерална симетрия, тялото е като торбичка. Отвън тялото е покрито с епидермис. Под епидермиса се намира мускулна торбичка (непрекъснат слой мускули и органи). Орвън е кръгова мускулатура (като се свива тялото се сплесква). Под кръговата мускулатура е надлъжна мускулатура- тялото се скъсява.

Мускулните групи могат да бъдат увеличени при различните животни. Движението в една посока води до развитието на храносмилателна система и отделителна система.

Увеличава се броят на клетките,оттам се образувта слоевете,органите,системите. Затруднява се отделянето на непотребните вещества от специализираните клетки и затова се образува отделителна система. Отделянето става и чрез цялата повърхност на животното (водни-амоняк).
  Предното черво при плоските червеи произлиза от ектодермата. Тапицирано е с хитинови вещества (появява се нещо като глътка- общо за еволюжцията. Храносмилателната система започва с уста→глътка→къс хранопровод→средно черво от ендодерма,което завършва слято тъй като няма задно черво. Храносмилателната система е затворена и отново непотребните хранителни вещества се изхвърлят от устата.

Отделителната система е от протонефридиален тип- от звездовидни (пламъкови клетки). Клетката е с много израстъци (лесно контактуване с другите клетки и паренхима). Поема течности. Има движещи се ресничи (водят водата навън). Клетките се събират в общ канал (техните канали се събират). Контрол на осмотичното налягане.

Нервна система- обособена в ганглиен тип. Нервните клетки са в отделни групи. При някои е силно опростена. При други е представена от нервни кордони.От мозъчен (надглътъчен) ганглий. От него излизат дълги нервни пръстени-ортогонална нервна система-от няколко нервни кордони по цялото тяло свързани с нервни пръстени (напречни). Ганглиите са много на брой.

Плоските червеи се появяват за първи път от водата. Някои в сладки води (ресничести;планарии). Има ги и в морето. Други се адаптират-свободноживеещи. Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия